Ziekteverzuim terugdringen? Werk voor het management!

Ziekteverzuim terugdringen met slechts een paar procent vermindert meteen jouw kosten. Reden genoeg om eens na te denken over manieren om het ziekteverzuim binnen jouw organisatie te verminderen. Bij zowel ziekte als ziekteverzuim geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Eenmaal ziek, is een pushende arbodienst het laatste wat een werknemer wil. Hij moet immers zo snel mogelijk weer aan het werk. Om dit te voorkomen, moet je ziekteverzuim een stap voor zijn.

Fysieke klachten

Bij een griepepidemie is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dat kun je moeilijk voorkomen en daar kun je achteraf ook niets aan veranderen. De werknemer is er nou eenmaal enkele dagen uit en moet goed uitzieken. Sterker nog, een werknemer die griep heeft kan maar beter thuisblijven. Straks worden zijn collega’s ook ziek en dan ben je nog verder van huis.

Maar jaarlijks verzuimen werknemers ruim 7 miljoen dagen vanwege werkstress. Dat kost werkgevers rond de €2 miljard per jaar. En daar kun je wél iets aan doen!

Mentale klachten

Mentale klachten vallen immers óók onder gezondheidsproblemen. Bovendien zijn fysieke problemen niet altijd een reden om niet te gaan werken. Met een gebroken enkel kan een werknemer nog prima kantoorwerk doen. Maar met een burn-out kan een werknemer vrijwel niets.

Daarom is het belangrijk om juist mentale problemen te voorkomen. Zorg dat werknemers met plezier naar het werk gaan. Zorg dat ze zich prettig voelen op het werk. En dat ze voldoening krijgen uit wat ze doen. Dan melden ze zich minder snel ziek en wordt jouw capaciteit dus niet minder. Maar hoe doe je dat?

Ziekteverzuim verlagen: hoe?

ziekteverzuim terugdringen verlagen management geluksmederijHet ziekteverzuim verlagen begint bij het management. Dit kun je op meerdere manieren doen. Harde maatregelen zoals een aanwezigheidsplicht pakken verzuim stevig aan. Maar tegelijkertijd worden werknemers hier ongelukkig van – en dus minder productief, creatief en loyaal.

Dat is dan ook absoluut niet de oplossing. Andermaal is voorkomen beter dan genezen. Werk aan de (mentale) gezondheid van jouw medewerkers, zodat een aanwezigheidsplicht helemaal niet nodig is. De volgende drie maatregelen werken wél.

1) Positieve feedback en communicatie

Als iets beter moet, dan mag dat best gezegd worden. Maar wel op een vriendelijke manier. En gaat het vervolgens wel goed, dan moet dat gevierd worden. Open interne communicatie over feedback en doelstellingen zorgt dat werknemers gelukkiger zijn op het werk. Ook helpt het ze natuurlijk om zichzelf te verbeteren.

2) Teambuilding

Het samenstellen van teams gebeurt vaak op basis van cv’s. Maar persoonlijkheid is ook belangrijk. Laat werknemers samenwerken met collega’s waar ze een goede klik mee hebben. Bovendien nemen ze makkelijker feedback aan van die collega’s.

3) Autonomie

Werknemers zijn anders dan 20 jaar geleden. De arbeidsethos van nu is compleet anders dan vroeger. Tegenwoordig willen werknemers (en met name de millennials) een gevoel van voldoening krijgen uit het werk dat ze doen. Salaris is niet het belangrijkste onderdeel. Ze willen zelf (mee)beslissen over hoe ze de taken uitvoeren. Geef ze daarom genoeg autonomie zodat ze hun ei kwijt kunnen.

Ziekteverzuim terugdringen met Geluksmederij

Door deze drie tips in acht te nemen, kun je het ziekteverzuim terugdringen. Maar er mist nog een cruciaal onderdeel: analyse. Door het werkgeluk van jouw werknemers te meten, weet je precies wat jouw organisatie nodig heeft. Dat doet de Geluksmederij voor je. Vervolgens stellen we een plan van aanpak op en zorgen we voor de implementatie. Geluk is maakbaar. En het resultaat van geluk is meetbaar.


Lees hier in ons whitepaper meer over!

Whitepaper Waarom gelukt werkt ziekteverzuim terugdringen

Lees ons whitepaper