Een veilige werkomgeving: regelgeving of een kwestie van geluk?

Vanzelfsprekend is een veilige werkomgeving ontzettend belangrijk. Daarmee kun je ziekteverzuim terugdringen en bovendien een hoop gedoe met mogelijke verzekeringsclaims voorkomen. Want als een medewerker gewond raakt op de werkvloer, kan dat het bedrijf een hoop geld kosten…

Maar hoe realiseer je een veilige werkomgeving als leidinggevende? Aan welke aspecten moet je aandacht besteden? Het is lastig te zeggen hoe je voor een veilige werkomgeving kunt zorgen, want iedere organisatie is anders. Een onderwijsinstelling vergt immers een compleet andere aanpak dan een productiebedrijf.

Bij een ‘veilige werkomgeving’ is het voorkomen van lichamelijk letsel het eerste wat je te binnen schiet. Dit is echter gemakkelijk te voorkomen door relatief kleine aanpassingen. Het ware gevaar schuilt ergens anders…

Mentale problemen voorkomen

Fysieke veiligheid is meer dan alleen fysiek, mentale problemen voorkomen is namelijk nog veel ingewikkelder. Medewerkers van veel organisaties kampen met psychische problemen zoals een burn-out en er wordt te weinig aan gedaan. Zeker wanneer je beseft dat een te hoge werkdruk gedurende lange periodes zelfs kan leiden tot psychische aandoeningen.

Uit onderzoek is gebleken dat een hoge werkdruk zorgt voor beduidend meer kans op een van de veelvoorkomende psychische aandoeningen. Dit werd gemeten onder Britse 45-jarigen, waarbij de deelnemers die hoge werkdruk ervaren op hun 50ste 14% meer kans hadden om een psychische aandoening te ontwikkelen. In Engeland is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar, dus de werkgever draait voor de kosten van deze ziekte op!

veilige werkomgeving werkgeluk geluksmederij

Geluk als doel, in plaats van als middel

Gelukkige medewerkers zijn productiever, dat is inmiddels bewezen en alom bekend. Veel bedrijven zien geluk daarom als middel om de winst te verhogen. En daarom gaan ze ermee aan de slag. Voor veel medewerkers is geluk echter geen middel. Het is een doel. En dat vergeten veel managers. Hoe ga jij daarmee om?

Er komt veel bij kijken om gelukkig te zijn op het werk: van goede arbeidsrelaties tot betrokken leiderschap, maar ook de vrijheid om jezelf uit te kunnen spreken en te ontwikkelen.

Op je eerste werkdag al denken aan stoppen

Met name dit laatste is binnen de wereld van accountancy een groot probleem. Aan de Nyenrode Business Universiteit vertelden jonge accountants over de te hoge werkdruk. En ze durven er niets over te zeggen, uit angst te worden “afgeserveerd als zwakkeling”. De deelnemers aan het onderzoek deden dit dan ook in anonimiteit.

Een prettige werkomgeving is een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is niet zomaar een kwestie van geluk, maar een kwestie van werkgeluk. Jongere (HR-)managers, tussen de 20 en 30 jaar, lijken al enige tijd te begrijpen hoe belangrijk werkgeluk is. De werksfeer verbeteren staat dan ook vaak hoog op de agenda. Maar ook de veertigers en vijftigers zijn inmiddels op de hoogte van het belang van gelukkige medewerkers. Eén vraag blijft voor hen onbeantwoord: Hoe?

Verschillende karakters

Dat is het lastigste onderdeel. Naast verschillende leeftijden zijn er immers ook verschillende karakters op de werkvloer. Wat de een als prettig ervaart, vindt de ander juist ongemakkelijk. Maar wat voor iedereen goed werkt, is de vrijheid om een eigen mening te hebben en die te uiten. Je hebt mensen nodig die elkaar respectvol tegengas durven te geven. Gytha Heins beschrijft heel duidelijk hoe in haar boek Aanspreken? Gewoon doen!

Balans tussen werk en privé

Willen twee dingen in balans zijn, dan betekent dat ook dat ze op een manier met elkaar verbonden zijn. Zo is het ook met de balans tussen werk en privé. Dat wil niet zeggen dat medewerkers tijdens het werk kunnen dagdromen, net zo min als dat ze nog even wat e-mails beantwoorden voor het slapen gaan. Het betekent wel dat ze zich op het werk niet compleet anders hoeven te gedragen als thuis. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Daardoor voelen medewerkers zich veiliger in de werkomgeving.

Toegankelijkheid van de manager

Helaas komen medewerkers niet altijd naar jou als ze problemen hebben. In het ergste geval praten ze er wel over met collega’s, zonder dat iemand jou inlicht. Het is lastig om ontevredenheid te herkennen, zeker wanneer het niet herkend wil worden. Stel je daarom altijd toegankelijk en redelijk op, zodat de drempel om je aan te spreken lager wordt.

Misschien is geluk voor jou een middel om de productiviteit van de medewerkers te verhogen. Bij de Geluksmederij is geluk het doel. Wil je weten welke middelen we gebruiken om dit doel te behalen?


Download dan ons gratis whitepaper en leer hoe je jouw medewerkers gelukkig maakt!

Whitepaper Waarom gelukt werkt veilige werkomgeving

Download whitepaper