Menselijkheid komt terug in organisaties

Tegenwoordig gaat een HR-afdeling opzetten heel anders dan vroeger. Terwijl veel afdelingen anders moeten opereren vanwege technologische ontwikkelingen, heeft de moderne HR-afdeling vooral te maken met een cultuurverandering. Er wordt compleet iets anders gevraagd. Dezelfde taken en verantwoordelijkheden blijven belangrijk, maar het sluit niet meer goed aan bij de medewerkers. Daarom is het tijd voor HR om anders naar hen te kijken.

De millennials

hr-afdeling opzetten millennials geluksmederijJongere generaties hebben alles veranderd. De afgelopen vijftig jaar zijn mensen steeds onafhankelijker en vrijer geworden. We doen steeds meer waar we zelf zin in hebben. Vergeleken met vroeger, zijn de millennials (of Generatie Y) wellicht verwend. Dat is de huidige cultuur. En dat zie je ook terug op de werkvloer. Medewerkers stellen tegenwoordig eisen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Het is niet meer zo dat ze nog ‘gewoon’ het werk doen wat gedaan moet worden. Ze willen meer en ze willen sneller resultaat zien.

Zoals je met jouw aanbod inspeelt op de vraag van de markt, zo verandert ook uw HR-afdeling mee met de vraag van medewerkers. Hun wens is dat persoonlijke ontwikkeling onderdeel wordt van het businessmodel. Ze werken om de organisatie verder te ontwikkelen, maar ook om zichzelf te ontwikkelen. De maatschappij vindt persoonlijke ontwikkeling immers belangrijker dan ooit.

Van Human Resources naar Human Development

Daarom bemoeit de moderne HR-afdeling zich nu dus ook met de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Het is niet meer alleen Human Resources, het is Human Development. Het is symptomatisch dat steeds vaker bij vacatures vermeld staat dat medewerkers geacht wordt 10% van hun tijd te investeren in persoonlijke of professionele ontwikkeling. Hierdoor worden de medewerkers waardevoller voor een organisatie. Maar deze positieve ontwikkeling heeft nóg een voordeel…

Gelukkige medewerkers

Medewerkers hebben op die manier meer individueel leiderschap en autonomie, wat leidt tot meer werkgeluk. Gelukkige medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Maar bovenal zijn ze vrolijker. En dat past weer in de huidige cultuur van positief zijn. Een organisatie waarin medewerkers positief worden gecoacht past daar ook bij. Met de juiste strategie, kun je zo medewerkers stimuleren om iets extra’s te doen. Iets extra’s voor zichzelf én voor de organisatie.

Mensen werken immers vooral om geld te verdienen voor zichzelf, niet voor de baas. Een medewerker zal geen extra werk doen alleen om te zorgen dat je meer geld verdient. Niet zomaar, althans. Dit zal hij pas doen als het hem zelf óók wat oplevert. En niet per se in de zin van extra salaris, want dat is niet de belangrijkste drijfveer. Hij kan namelijk nieuwe dingen leren waardoor hij efficiënter kan werken. Of een interessante tool ontdekken waarmee zijn werk een kwaliteitsinjectie krijgt. Daar profiteert iedereen van.

De moderne HR-afdeling opzetten

Een moderne HR-afdeling opzetten is dus een behoorlijke uitdaging. Er komt veel meer bij kijken dan wat je gewend bent. De HR-afdeling die absentie en loonadministratie bijhoudt is niet meer voldoende. Waarschijnlijk speelt HR binnen uw organisatie al een belangrijke rol. Maar zorgt deze wel op efficiënte wijze dat zowel organisatie als medewerkers zich ontwikkelen?

De implementatie van een vernieuwde HR-afdeling is geen kwestie van bottum-up of top-down. Op alle niveaus moet samen worden gewerkt om op lange termijn te zorgen voor persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Medewerkers moeten zichzelf en de organisatie willen verbeteren. Het is een gedragsverandering. De ontwikkeling van de organisatie zal echter vooral bij de CEO liggen. Maar hij heeft weinig invloed op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.

Een nieuwe HR-afdeling opzetten helpt de verbinding te maken tussen de ontwikkeling van de organisatie en de ontwikkeling van haar medewerkers. De Geluksmederij helpt je graag bij dit proces, door de tevredenheid van uw medewerkers te verbeteren.


Lees in ons gratis whitepaper waarom werkgeluk zo belangrijk is en hoe je dit kunt verbeteren!

Whitepaper Waarom gelukt werkt HR-afdeling opzetten

Lees ons whitepaper